Онлайн-семінар

2022-05-30

/Files/images/2021-2022nr/onlayn-semnar/ТИТУЛ САЙТ.png
30.05.2022р. відбувся онлайн-семінар для педагогів ЗДО «Лісова казка» на тему: «Мовленнєвий етикет як основа соціальної взаємодії». Семінар підготувала вихователь-методист Левковська Г.В. Розпочинаючи семінар, Галина Володимирівна зазначила, що для досягнення успіху сучасній людині необхідно вміти взаємодіяти з іншими людьми. Ефективність цієї взаємодії залежить від того, наскільки людина вміє дотримуватися певних правил поведінки, іншими словами – правил етикету.
Етикет – сукупність правил поведінки, що регулює зовнішні прояви людських взаємин в певних ситуаціях.
Навчати правилам етикету слід уже з дитинства. Дитина, яка добре засвоїла правила етикету, як правило, відчуває впевненість, а отже, стане в майбутньому успішною.
У супроводі презентації Галина Володимирівна ознайомила педагогів з історією виникнення поняття «етикет» та запропонувала взяти участь у онлайн-вправі «Види етикету».
Розповідаючи про етикет, Галина Володимирівна відмітила, що правила етикету не є абсолютними, а визначаються місцем, часом та обставинами. Під час розгляду підсистем етикету Галина Володимирівна пояснила учасникам семінару різницю між мовним та мовленнєвим етикетом.
Мовний етикет – це сукупність мовних засобів, що регулюють нашу поведінку в процесі мовлення, іншими словами – мовний етикет складають найуживаніші слова та вирази, якими люди звертаються один до одного, виявляючи ввічливість, повагу, стриманість, такт.
Мовленнєвий етикет – це ширше поняття, ніж мовний етикет, має індивідуальний характер; це реалізація мовного етикету в мовленні конкретної людини.
Учасники семінару обговорили правила мовленнєвого етикету для дітей. Також Галина Володимирівна запропонувала до уваги педагогів сучасні форми взаємодії з дітьми для формування мовленнєвого етикету. При цьому наголосила, що мовленнєвий етикет вихователя має бути взірцем як для дітей, так і для їхніх батьків.
Виступила директор ЗДО «Лісова казка» Савченко Л.А. Людмила Анатоліївна наголосила на провідній ролі сім’ї у формуванні в дитини правил етикету. Разом з тим відзначила вагомий внесок педагогів закладу дошкільної освіти у вирішенні цього питання. Адже досить часто, як зауважила Людмила Анатоліївна, коли говоримо про етикет, в тому числі й мовленнєвий, трапляється, що виховувати доводиться не лише дітей, а й батьків.
Приймаючи виклик часу, як зазначила вихователь-методист Левковська Г.В., сучасні педагоги мають опановувати нові шляхи педагогічного супроводу дошкільнят. Мова йде про аудіо та відеоказки для малят. Оскільки напередодні Дня захисту дітей педагоги закладу готували відео з казками для своїх вихованців, учасникам семінару було запропоновано обговорити відео своїх колег:
- Свирид Т.А. Казка про принцесу Даринку
- Демчишина Т.Д. Казка «Пригода в джунглях»
- Чайка Т.П. Казка «Ріпка»
- Євстратенко Л.В. Казка «Ріпка»
- Білошитська О.М. Казка «Ріпка»
Людмила Анатоліївна та Галина Володимирівна подякували педагогам за участь у семінарі. Педагогам було оголошено, що вони зможуть повторно переглянути презентацію "Мовленнєвий етикет як основа соціальної взаємодії" у віртуальному методичному кабінеті ЗДО "Лісова казка".

/Files/images/2021-2022nr/onlayn-semnar/20220530_222503.jpg

/Files/images/2021-2022nr/onlayn-semnar/20220530_222808.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 116

Коментарi